Dioxiny jsou velice stabilní a nejčastěji se vážou na tuky. Člověk je vstřebává zejména v potravinách. Podle koncentrace i intenzity působení těchto látek ovlivňuje imunitní systém a nervovou soustavu. V některých případech mohou být i karcinogenní.

Z minulosti jsou známy případy, kdy dioxiny byly záměrně použity - například na likvidaci politických nepřátel. V roce 2004 byl dioxiny otráven ukrajinský kandidát na prezidenta Viktor Juščenko. Otravu sice přežil, přesto mu chemické látky narušili pokožku, což je patrné zejména v jeho obličeji.

Mezi nejznámější případy použití těchto látek byl během vietnamské války. Ve Vietnamu se požívaly speciální herbicidy, které měly likvidovat tamní prales, aby byly odhaleny objekty určené k bombardování. Herbicidy rozprašovala tehdy armáda USA. Dodnes se se zdravotními problémy potýkají vojáci, kteří v letech 1962 až 1971 v oblasti operovali.

Dioxiny v Evropě, dokonce i v potravinách v ČR

V posledních letech byl zaznamenán jeden skandál s dioxiny, který zasáhl i Česko. V roce 1999 se tyto nebezpečné látky dostaly v Belgii do zvířecích krmiv. V zemi muselo být tehdy uzavřeno deset drůbežáren do prošetření případu a následné dekontaminace.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se v roce 1999 dostaly i do českých obchodů kontaminované potraviny. Jednalo se například o provensálskou pizzu a boloňské lasagne (výrobce Mamma Lucia, Nivelles, Belgie).

Jak dioxiny vznikají:
A) při výrobě:
* pesticidů
* PCB (Polychlorované bifenyly)
* chlorovaných látek
* bělení celulózy chlorem
* chloru za použití grafitových elektrod
B) při spalování:
* spalování odpadů (městský, nemocniční atd.)
* metalurgie (výroba železa a oceli)
* požáry, při nichž hoří organické sloučeniny obsahující chlor
Zdroj: převzato ze szpi.cz